Brian Duffy

Brian Duffy

BRIAN DUFFY (1933-2010) var en britisk fotograf og filmregissør mest kjent for sine mote- og portrettfotografier fra 1960- og 70-tallet.

David Bowie Alladin Sane

E Type Jaguar Vogue 1960

Michael Caine 1964

Brian Duffy

BRIAN DUFFY (1933-2010) var en britisk fotograf og filmregissør mest kjent for sine mote- og portrettfotografier fra 1960- og 70-tallet. Sammen med David Bailey og Terence Donovan utgjorde han trekløveret som av Norman Parkinson fikk kallenavnet “the Black Trinity”. De tre arbeiderklassefotografene skapte uorden i rekkene i den eldre generasjonens svært pretensiøse bransje og ble snart like kjent som skuespillerne, modellene og musikerne de fotograferte. De spilte en stor rolle i å definere det svingende 1960-tallets moteestetikk, ved å seksualisere menneskekroppen og flytte modellene fra de strenge studioomgivelsene og ut på gata.

Duffy startet sin utdannelse ved St. Martins School of Art opprinnelig innen billedkunst, men byttet raskt til studier innen klesdesign og begynte som lærling i Balenciaga. I 1957 startet han sin karriere som fotograf hos Vouge, og i 1963 åpnet han sitt eget fotostudio. Blant de mange kjente ansiktene Duffy fotograferte, er Jean Shrimpton, Nina Simone, Brigitte Bardot, John Lennon, Michael Caine og Sammy Davis Jr, men han er kanskje mest kjent for sitt samarbeid med David Bowie. Han gjorde fem fotoopptak og fotograferte tre albumcovere for Bowie; Aladdin Sane, Lodger og Scary Monsters. Førstnevnte har oppnådd ikonstatus og er blitt kalt popens Mona Lisa. I 2013 ble et fotografi fra dette opptaket brukt som hovedbilde for den verdensturnerende utstillingen “David Bowie” i regi av Victoria & Albert museum som fikk over 1,5 million besøkende.

Siden 2010 har Duffys fotografier blitt stilt ut i gallerier og museer verden rundt. I 2013 ble han inkludert i Professional Photographer Magazines liste over de 100 mest innflytelsesrike fotografene gjennom tidene.