Albert Watson

Albert Watson

ALBERT WATSON (f. 1942) er en skotsk fotograf kjent for sine mote-, reklame- og kunstfotografier. I løpet av sin karriere har han stått for over 200 forsider for Vouge, samt over 40 forsider for Rolling Stones. Watson er rangert som en av de 20 mest innflytelsesrike fotografene gjennom tidene.

Jack Nicholson Aspen 1981

Jack Nicolson Single V1

Michael Jackson

Tupac Shakur New York City, 1991

Keith Richards New York City, 1988

Clint Eastwood New York City, 1985

David Bowie New York City, 1996

Mick Jagger Los Angeles, 1992

INK Mick Jagger

Andy Warhol New York City, 1985

Steve Jobs

Alfred Hitchcock

Andy Warhol with Beachball

Shepard Apollo

Neil Armstrong's Suit Air Space Museum_Washington D.C 1990

Mike Tysen

Danny Hall in car

Waris Morocco, 1993

INK cyclops Waris Ouarzazate Morocco 1993

Christy Turlington 1990 NYC

Christy Turlington-Luxor-1987

Kate Moss in torn veil Marrakech

Kate Moss Hand

Kate Moss in Torn Veil Marrakech, 1993

Kate Moss Mask

INK Kate Moss Polaroid Print

Kate Moss

Kate MossTurban

Berta new phaidon

Charlotte in Prada blouse Milan, 1989

Patty

Cindy Crawford San Fransisko. 1989

Naomi Cambell, Mirror Palm Springs, 1989

Naomi Campbell Morocco,1998

Naomi Cambel Blumarine Venice

Naomi Cambell

Helena Christensen

Sebastian in Issey Miyake New York City, 1989

Lisa

Heel on Stovetop

Las Vegas

Albert Watson

Stern Texas

Albert Watson

Cheetah Hairwrap Venezia 1992

Dogs Vegas 2001

Monkey with gun

Monkey with Mask New York City, 1992

Monkeys Mask

INK Monkey Cross

Skye Point

Skye Quiraing

Skye The old Man of Storr

Albert Watson

ALBERT WATSON (f. 1942) er en skotsk fotograf kjent for sine mote-, reklame- og kunstfotografier. I løpet av sin karriere har han stått for over 200 forsider for Vouge, samt over 40 forsider for Rolling Stones siden midten av 1970-tallet. Photo District News (PDN), har rangert Watson som en av de 20 mest innflytelsesrike fotografene gjennom tidene, på linje med fotografer som Irving Penn og Richard Avedon. Han har vunnet flere priser, blant annet en Lucy Award, en Grammy Award, en Hasselblad Masters Award og tre Andy Awards. I 2010 ble Watson tildelt The Royal Photographic Society’s Centenary Medal and Honorary Fellowship (HonFRPS) for hans viktige bidrag til fotografikunsten. 

Watson studerte grafisk design ved Duncan of Jordonstone College of Art i Dundee og film og fjernsyn ved Royal College of Art i London. Etter studiene flyttet han til USA der han jobbet som barneskolelærer med fotografi som hobby, til tross for at han var født blind på det ene øyet. Hans særegne stil førte til at han raskt fikk oppdrag fra motemagasiner som Mademoiselle, GQ and Harper’s Bazaar, og han begynte å pendle mellom Los Angeles og New York. Han fotograferte sin første kjendis i 1973, et portrett av Alfred Hitchcock med en død gås med sløyfe rundt halsen i den ene hånden, til julenummeret av Harper’s Bazaar samme år. Dette fotografiet er blitt et av Watsons mest berømte portretter, på en liste som nå inkluderer hundrevis av ikoniske fotografier av film- og rockestjerner, rappere, supermodeller, President Clinton og dronning Elizabeth II. Han har regissert over 500 tv-reklamer og fotografert dusinvis av filmplakater, som “Kill Bill”, “Memoirs of a Geisha” og “Da Vinci-koden”. 

Ved siden av har Watson brukt mye tid på personlige fotoprosjekter, blant annet fra reiser til Marrakech, Las Vegas og Orknøyene. Mange av disse, og hans ikoniske portretter og motefotografier, har blitt stilt ut i museer og gallerier verden over.

Watsons fotografier som er laget i begrensede opplag har blitt svært ettertraktede blant samlere. I 2007 ble et storformats trykk av Kate Moss fra 1993 solgt på Christie’s i London for 108 000 dollar, fem ganger mer enn enn utropsprisen. 

Watsons fotografier finnes i samlingene til National Portrait Gallery i London og The Metropolitan Museum of Art i New York. Siden 20014 har Watson hatt separatutstillinger ved Museum of Modern Art i Milano, KunstHausWien i Østerrike, City Art Centre i Edinburgh, FotoMuseum i Antwerpen og ved NRW Forum i Düsseldorf. Hans fotografier har også vært vist i kollektivutstillinger ved flere museer, som National Portrait Gallery i London, Metropolitan Museum of Art i New York, Pushkin-museet i Moskva, International Center of Photography i New York, og Deichtorhallen i Hamburg.